Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta: Za poticaje oko 3,5 miliona KM

Bez autora
Sep 06 2011

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je javni poziv za odabir korisnika za grant sredstava koja ovo ministarstvo dodjeljuje svake godine u svrhu poticaja tih oblasti. Predmet javnog poziva je prikupljanje prijava za odabir korisnika sredstava tekućih transfera-grant utvrđenih federalnim budžetom za 2011. godinu, raspoređenih na osam lotova, odnosno programa u ukupnom iznosu od 3.490.000 KM. Sredstva će se dodjeljivati za poticaje izgradnji poduzetničkih zona, inovatorima-pojedincima, stipendiranju učenika za obrtnička zanimanja. Priliku da dobiju poticaje imat će u udruženjima poduzetnika i obrtnika i institucije koje se bave njihovim obrazovanjem. Također, poticaji će biti dodjeljivani i za izgradnju inovativnog gospodarstva (uvođenje ISO standarda, osiguranje CE znaka, inovacije, transfer znanja i tehnologija), tradicionalne i stare obrte, poticaji za novoosnovane subjekte malog gospodarstva te subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta: Za poticaje oko 3,5 miliona KMFederalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisalo je javni poziv za odabir korisnika za grant sredstava koja ovo ministarstvo dodjeljuje svake godine u svrhu poticaja tih oblasti.

Predmet javnog poziva je prikupljanje prijava za odabir korisnika sredstava tekućih transfera-grant utvrđenih federalnim budžetom za 2011. godinu, raspoređenih na osam lotova, odnosno programa u ukupnom iznosu od 3.490.000 KM.

Prema riječima višeg stručnog saradnika za odnose s javnošću u Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta Josipa Tomičića, sredstva će se dodjeljivati za poticaje izgradnji poduzetničkih zona, inovatorima-pojedincima, stipendiranju učenika za obrtnička zanimanja. Priliku da dobiju poticaje imat će u udruženjima poduzetnika i obrtnika i institucije koje se bave njihovim obrazovanjem. Također, poticaji će biti dodjeljivani i za izgradnju inovativnog gospodarstva (uvođenje ISO standarda, osiguranje CE znaka, inovacije, transfer znanja i tehnologija), tradicionalne i stare obrte, poticaji za novoosnovane subjekte malog gospodarstva te subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite.

Tako je planirano da se za izgradnju poduzetničkih zona izdvoje dva miliona KM, poticaji inovatorima-pojedincima su 27.000 KM, stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja 63.000 KM, 100.000 KM je planirano za poticaje udruženjima poduzetnika/ca i obrtnika/ca i obrazovnim institucijama, zatim za izgradnju inovativnog gospodarstva 200.000 KM, poticaji tradicionalnim i starim zanatima od 230.000 KM, poticaji novoosnovanim subjektima malog gospodarstva 250.000 KM te subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite 270.000 KM.

- Predviđeno je i 50.000 KM podršci organiziranju sajmova, zatim 100.000 KM namijenjeno je razvoju obrtničkih komora, dok je iznos od 200.000 KM predviđen kao interventna sredstva, ali ova sredstva dodjeljuju se direktno općinama, kazao je Tomičić i dodao da je prošle godine za poticaje izdvojeno pet miliona KM.

Rok za dostavu prijava je 30. septembar, a izbor korisnika će vršiti komisija koju će imenovati federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik